Home NEW VIVIENNE WESTWOOD _ BUNTOVNIK U SVETU MODE

VIVIENNE WESTWOOD _ BUNTOVNIK U SVETU MODE

by admin

Uvek ispred svog vremena, najNEkonvencionalnija žena u svetu mode, jedinstvena i neponovljiva večita buntovnica pank rok pokreta. Ona je Vivienne Westwood, britanska modna legenda, izrazito belog tena i plamene kose. Ona je Coco Chanel danasnjice čija neobična kreativna energija bez sumnje neprestano preoblikuje i inspiriše svetske modne tokove.
Always ahead of her time, unconventional women in the fashion world, unique and unrepeatable eternal rebel of punk rock movement. She is  Vivienne Westwood, the British fashion legend, pale skin & fiery red hair. She is Coco Chanel of  modern age with unusual creative energy without a doubt continually reshape and inspire global fashion trends.

VW00

Rođena  je 8. aprila 1941. u siromašnoj engleskoj porodici. Otac joj je bio obućar, a majka je radila na lokalnom polju pamuka. Kada je Vivijen imala 17 godina porodica se preselila u gradić Harrow, gde je buduća modna ikona radila u lokalnoj fabrici, a kasnije upisala i školu za obuku nastavnika. Njeno detinjstvo bilo je daleko od londonskog života među bogatima, rasla je u doba industrijske revolucije, i kako je kasnije i sama govorila, nije znala ništa o umetnosti i galerijama, nikada nije videla umetničko delo, niti bila u pozorištu.

VW1

Do ranih 60-ih njen život je delovao porodicno, mirno i potpuno izvesno. Udala se, dobila sina i zaposlila kao učiteljica. A onda se, odjednom, sve promenilo kada je upoznala je Malkolma Meklarena, studenta umetnosti i budućeg menadžera Sex Pistols-a.  Napustila je muža i počela novi život sa Malkomom koji je uveo u jedan sasvim novi svet kreativne slobode. Povezala se sa moćnim ljudima iz sveta umetnosti, politike i postala je majka #kontraverznog engleskog pank rok trenda. Stilizovala je prve engleske pankere Sex Pistols-e i kreirala je odeću  pokrenutu energijom muzike i pod jakim uticajem uličnog trenda. ‘’Držala sam se Malkoma kao nekoga ko je mi je otvorio sva vrata…izgledalo je da on zna sve sto mi je bilo potrebno u to vreme…’’govorila je.  Zajedno su otvorili butik u Londonu 1971.godine gde se prodavala odeća, nakit i obuća sa njenim potpisom…I tako je započela karijeru…

Malcolm McClaren Singer

Neiscrpna kreativna energija i ljubav prema modi nisu joj dali da se preda ni kada je  pank pokret poceo da bledi. Neiscrpna kreativna energija i puno rada inspirisali su je da kreira  kolecije koje su svrstane medju retke svetski prihvacene modne trendove koji su  nastali u Londonu.vw10

‘’Oduvek sam zelela da afektiram’’ izjavila je jednom priliokm. U skladu sa svojim neoustrašivim i neobičnim karakterom impresionirala je i naljutila Margaret Toucher u čuvenom incidentu kada se na naslovnoj strani britanskog magazina TATLER pojavila u odelu koja je Toucherova naručila za sebe, ali ga jos  nije dobila.

vw12

Otvorena i smela, sa izuzetnim smislom da od nekonvencijalnog stila napravi umetnost i svetski trend, Vivien je dva puta imenovana za britanskog dizajnera godine i postovana od strane Britanske Karljice Elizabete koja joj je 1992. Godine u Bekingemskoj palati urucila O.B.E. (Most Excellent Order of the British Empire).

VW9

Brojne kolekcije, saradnja sa holivudskim i muzickim zvezdama, kostimi za filmove, naslovne strane magazina sa njenim kreacijama, knjige, retrospektivne izlozbe opravdavaju naslov iz jednog broja NYTimes’a da ‘’ postoji Vivien Westwood i postoje ostali’’…. Ogromno bogatstvo i slava nisu uticali na njenu licnost jer je vise od 30 godina stanovala u istom malom stanu u juznom delu londona za 400 dolara mesecno i svaki dan u atelje isla biciklom.

Od ranih pank-rok dana pa sve do utemeljenja njene internacionalne modne kuce Vivien je bila i ostala na avangardnom tronu svetske mode skoro tri decenije…

VW2

U decembru 2010. smelo preoblikuje svoje najpoznatije modne kolekcije i prenosi ih u prostor – na povrsine zidova – kreirajuci jedinstvene ambijente svojom linijom tapeta koja je nastala u saradnji sa jednom od najcuvenijih Engleskih kompanija za proizvodnju tapeta Cole&Son.
In december 2010. Vivienne bravely transformed her most famous fashion collection and transfer them into space – on the wall surfaces  – creating a unique ambience with her own line of wallpaper that was created in collaboration with one of the most famous English companies for the production of Cole&Son wallpaper.

02

Linija tapeta Vivien Westwood prenosi duh njene mode na površine zidova kreirajući jedinstvene ambijente u kojima dominiraju paterni iz originalnih kolekcija.

Vivienne Westwood wallpaper collection convey the spirit of her fashion on the walls creating unique ambient dominated by patterns from her original fashion collections.

01

‚‚PIRATE‚‚ kolekcija  inspirisana je VW kolecijom jesen/ zima  1981-82.  sa  originalnim Squiggle printom
‚‚PIRATE‚‚ collection  is inspired by VW  fall/winter  1981-82.  collection with original Squiggle print

 

WV13

„I am Expensiv“ inspirisana je WV kolekcijom  za jesen/zimu 2007. &  „CUT-OUT LACE“  printom (iskrojena čipka)
 „I am Expensiv“ collection is inspired by WV fall/winter 2007. collection  &  „CUT-OUT LACE“  print 

Geometric wallpaper

prepoznatljiv Vivien Westwood tartan u neobicnoj 3D ekspresiji zguzvanog materijala  
recognizable Vivien Westwood tartan in 3D unusual expression crumpled textile

 

Wallpaper: floral pattern

veliki cvetovi magnolije u akvarel tehnici
large magnolia flowers in watercolor technique

 

 

“Buy less, choose well, make it last !“

                                                                             Vivienne WESTWOOD

sources: Vivienne Westwood,  Ecouttere,  Cole&Son, Wikipedia

You may also like