Home Dizajn Enterijera Savršen stil & glamur malog prostora

Savršen stil & glamur malog prostora

January 22, 2022

Projekat i dizajn savršenog multifunkcionalnog prostora od svega 30 m² koji se lako može transformisati iz radnog u životni prostor, potpisuje Tijana Lalović, diplomirani dizajner enterijera.

U elitnom naselju ’’Beograd na Vodi’’ u okviru objekta ’’Park View’’ nalazi se ovaj perfektno osmišljen mali stan koji se lako obuhvata jednim pogledom i savršen je dokaz da za glamurozan enterijer nije potrebno mnogo kvadratnih metara.  Tijana Lalović, diplomirani dizajner enterijera i pasionirani zaljubljenik u svoj posao potpisuje projekat ovog multifunkcionlanog stana / studia od svega 30m²  koji se može lako transformisati iz radnog u životni prostor.

Ono što najviše privlači pažnju kada je ovaj projekat u pitanju je svakako mali kompaktan prostor u okviru koga je svaki kutak maksimalno iskorišćen, ali na jedan sofisticiran način koji ne zatrpava prostor već od njega stvara savršeno prijatan ambijent.

U izvornom stanju ovaj mali stan bio je klasičnog rasporeda, sa pregradnim zidovima, jednostavnim parketom i običnom keramikom. Zahtev investitora bio je da se napravi multifunkcionlan prostor koji se može lako transformisati iz stambenog u radni prostor i obrnuto. Kada je u pitanju dizajn, želja vlasnika bila je da se jednostavan prostor pretvori u mainijaturnu oazu glamura.

 

 

Originalno je prostor bio podeljen na dve celine, ulaznu zonu koja se nastavlja na kuhinju sa trpezarijom i dnevnu zonu sa izlazom na terasu, koje su  bile odvojene pregradnim zidovima. Tijana je kao iskusan dizajner enterijera osmislila rešenje koje izvlači maksimum iz prostora kako u funkcionalnom tako i u estetskom smislu. Porušeni  su svi pregradni zidovi,  tako da je ceo prostor postao jedna skladna celina sa svim elementima koji su savršeno uklopljeni u malu kvadraturu. Takodje postavljen je novi parket, keramika u kuaptilu, kao i nova ulazna vrata koja prate novi stil prostora.  Gotovo sve od antrea, preko kupatila, kuhinje do dnevnog boravka izradjeno je po meri kako bi se savršeno uklopilo u minijaturnu kvadraturu.

 

 

 

 

Da bi dizajner bio dovoljno dobaru svom poslu, potrebno je da pre svega razume klijenta – njegove  potrebe vezane organizaciju prostora, lični  stil i senzibilitet. Upravo je ovaj mix svih faktora presudan u tome koliko će saradnja izmedju dizajnera enterijera i klijenta rezultirati uspehom. 

Tijana Lalović, diplomirani dizajner enterijera

 

Ceo prostor definiše bogata tekstura parketa u kombinaciji sa nežno belom bojom zidova koji su  ukrašeni  elegantnim dekorativnim lajsnama. Ulazna zona je kompaktna, sa jedne strane su vrata koja vode u kupatilo, dok su sa druge strane vrata obučena u ogledalo koja sakrivaju prostor male vešernice.

Kuhinja je dizajnirana kao svojevrstan akcenat u prostoru koja savršenom kobinacijom materijala i detalja unosi dozu glamura u ceo prostor. Jednostavne linije  kuhinjskih elemenata  izradjenih od medijapana dopunjeni su niskim visećim elementima koji su u isto vreme  i polica za dekoraciju, sa pozadinom od prirodnog furnira oraha fine-line. Ploča kuhinje izradjena je od Corian-a, dok je na zidu prirodni mermer sa bogatom šarom koja je uklopljena sa sudoperom i baterijom u raskošnoj boji bakra. Kuhinja se završava elegantnom visokom vitrinom obučenom u furnir oraha sa staklenim vratima i diskretnim osvetljenjem.

Dnevna zona je diskretno odvojena od ulazne zone blago zatamnjenim ogledalom sa na zidu, dok je dnevni prostor definisan na plafonu, indirektnim sufitnim osvetljenjem i upečatljivim lusterom na sredini.

 

Kako se prostor trenutno koristi kao radni prostor tj. dizajn studio autorke Tijane Lalović, osmišljen je tako da se malom intervencijom lako može transformisati u životni prostor za dvoje – sofu bi zamenio trosedom sa mehaniznom sa krevetom, radni sto bi preuzeo funkciju trpezarisjkog stola, a na mestu biblioteke bi bio garderober. Kuhinja i kupatilo su isprojektovani tako da zadovoljavaju potrebe i jedne i druge namene prostora.

Elegantana sofa zaobljenih ivica savršeno je uklopljena u prostor.  Jednostavna biblioteka izgleda kao crtež na belom papiru, a kombincija crnog metala i stakla daje joj prozračnost tako da nestaje u prostoru. Radni sto u kombinaciji crnog mat matala i mermera upotpunjen je stolicama u istom dizajnu obučenim u pliš u’’taupe’’ nijansi.  Niska zatvorena komoda nastavlja se na radijator koji je vešto sakriven u komoziciji vrata, dok se iznad nalazi monolitna bela polica koja kao da izlazi iz zida. Bogate draperije i mekani beli tepih zaokružuju priču ovog elegantnog enterijera koji je u isto vreme i glamurozan i topao.

 

Vanvremenska elegancija je ključna reč kada je u pitanju dizajn ovog enterijera. Spoj neutralnih tonova, savremeni materijali i upečatljivi detalji čine da ceo prostor odiše jednostavnošću sa notom luksuza. 

Tijana Lalović, diplomirani dizajner enterijera

Kupatilo je, po rečima autorke, dizajnirano tako da poseduje taj čarobni momenat iznenadjenja. Neutralna bež keramika na zidovima i na podu presečena je keramičkim pločicama velikih dimenzija sa upečatljivom šarom zeleno / braon kamena.  Minimalistička crna-mat galanterija, umivaonk od Corian-a sa sivim ormarićem,  osvetljenje i ključni detalji čine da se i ovaj prostor savršeno uklapa u glamurozan koncept celog stana.

Autorka ovog enterijera, Tijana Lalović, posvetila je veliku pažnju ključnim detaljima  kao što je savršeno isprojektovano osvetljenje i upotreba ogledala. Osvetljenje je može se reću ključno u okviru svakog projekta, posebno kada su manji prostori u pitanju jer akcentovanjem odredjenih pozicija u stanu ceo prostor dobija drugu dimenziju, dok ogledala daju prostoru dubinu i čine ga većim nego što zapravo jeste, a u isto vreme čine ambijent luksuznim.

Moj posao je nešto što me, pored moje porodice, čini ispunjenom i kompletnom, a velika ljubav prema dizajnu enterijera  oduvek me je vodila kroz ideju da želim da pomognem onima kojima je potrebna pomoć oko organizacije životnog ili poslovnog prostora. 

Tijana Lalović, diplomirani dizajner enterijera

Fotografije:  Kristina Karaičić

 

 

You may also like

Leave a Comment