Home Arhitektura & Moda FONDAZIONE PRADA _ SAVREMENI GRAD UMETNOSTI

FONDAZIONE PRADA _ SAVREMENI GRAD UMETNOSTI

by admin

U duhu umetnosti u okviru industrijskog okruzenja Italijanske modne prestonice u fantastičnom spoju genijalnih umova  – slobodnog duha Miuccia Prade & ekscentricnog pristupa arhitekturi Rem Koolhaasa osvanuo je NOVI GRAD UMETNOSTI. Sedam objekata kompleksa stare destilerije  transformisani su u slobodnom duhu  umetnosti kroz prepoznatljiv ekscentricnan pristup arhitekturi u Pradin najambiciozniji projekat  –  kompleks“Fondazione Prada“

01.Fondazione-Prada_photo by Bas-Princen

Photo by Bas Princen

fondanzione prada 2

Photo by 2×4

“Fondazione Prada“ osnovana je 1993. godine kao kulturna organizacija koja kroz ranovrsne izložbe istaknutih umetnika, organizovanje filozofskih debata, produkciju autorskih filmova, izdavanje knjiga i publikacija analizira fenomene naše epohe. Glavna misija fondacije je da promoviše kulturu kao instituciju koja je više nego samo korisna i neophodna, nego i veoma atraktivna i privlačna kao osnovno sredstvo koje nam u svakodnevnom životu pomaže da razumemo kako se mi i svet oko nas menja.

Fondanzione prada 1

Patrizio Bertelli, Miuccia Prada, Mateo Renzi & Rem Koolhaas

“Ne zelimo da kontaminiramo umetnost “Fondazione Prada“ pozivajuci se na modu, jer umetnici nisu instrument za reklamiranje“ Patrizio Bertelli, generalni direktor i muž dizajnerke Miuccia Prada.

fondazione prada 3

Kompleks “Fondazione Prada“ nema nikakve veze sa modom, ali dostojno prati i oslikava duh brenda koji postoji od 1913. godine. ‘’Prada’’ je danas jedna od najvećih globalnih modnih imperija, koja je od samog početka bila poznata po savršeno elegantnim torbama, koferima i luksuznim aksesoarima prestižnog kvaliteta izrade od najfinijih materijalia.

11_Prada

‘’Grad umetnosti’’ nalazi se u industriskoj zoni na periferiji Milana. Kompaktna arhitektonsko-urbanistička konfiguracija nastala je rekonstrukcijom kompleksa stare destilerije iz 1910. i prostire se na 19 000 m2. Pored sedam postojećih objekata rekonstruisanih u post-industrijskom stilu izgradjena su tri nova objekta koja su na zanimljiv kontrastan način ukolpljena u dinamičnu celinu.

Photo by Bas-Princen

Photo by Bas Princen

“Fondazione Prada“ nije klasičan projekat rekosntrukcije, niti je nova arhitektura. Dva uslova koja su obično razdvojena ovde se sukobljavaju u stanju stalne interakcije kreirajući celinu od fragmenata koji se nikada neće pretvoriti u statičnu sliku…“ Arhitekta Rem Koolhaas za ‘’Domus’’

08.ExibitionSpace

Gruba siva struktura i sjajna zlatna površina u  igri umetnosti i arhitekture prenose se na elemente enterijera – sive površine zidova i zlatne statue.

Photo by Bas-Princen

 Photo by Bas Princen

Otvoreni prostori u unutrašnjosti kompleksa kreirani su tako da savršeno balasniraju izmedju prošlosti i sadašnjosti, pretvarajući arhitekturu u interakciji sa  posetiocima u umetničku inspiraciju.

Photo by KaikoDesign

Najupečatljiviji efekat celog kompleksa je fasada objekta u klasičnom industriskom stilu koji nosi duh radničke obučen u pažljivo skrojeno odelo od 24 katratnih zlatnih listića.

 Photo by Bas Princen

Centralni paviljoni su obučeni u široke staklene panele koji iz svakog ugla otavraju dramatične vizure na ambijentalne celine u okviru enterijera. Zgrada bioskopa je na specifičan način samostalna, ali i neraskidivo povezana sa okruženjem jer njena fasada od ogledala u svojoj refleksiji daje beskrajnu širinu. Dizajnirana je kao multifunkcionalni objekat cija fasada otvara i pretvara u 30m dugacku modnu pistu.

Fondazione-Prada_Cinema2

Potpuno neočekivani kafe bar ‘’Luce’’osmislio i dizajnirao reziser Wes Anderson inspirisan duhom italijanskih kafea `50 u jedinstvenom spoju sa apsurnim kičom u svom prepoznatljivom stilu.

Fondazione-Prada-Bar-Luce-3

‘’…dok sam razmišljaok kako mogu da napravim prilično dobru filmsku scenografiju, palo mi je na pamet da bi još bolje bilo da napravim prostor u kome mogu da sedim i napišem novi film!Pokušao sam da dizajniram bar u kome bih voleo da provodim svoje slobodno ne-izmišljeno vreme…’’ Režiser Wes Anderson za ‘’Dezeen’’

06.ExibitionSpace_Photo Attilio Maranzano

“Pokušali smo da pronadjemo način da pobegnemo izvan zidova klasičnih izložbenih prostora i da kreiramo tipološku raznolikost prostora i uslova za prikazivanje umetnosti“ Arhitekta Rem Koolhaas za ‘’TheGuardian’’

09.ExibitionSpace_Photo Attilio Maranzano

Bogatstvo koje se nosi sa stilom, nesvakidašnji spoj industrije, tradicije i glamura izdvajaju ovu interesantnu rekosntrukciju i objekat koji odise tihim luksuzom.

You may also like

Leave a Comment