Home Arhitektura & Moda DIOR SEOUL _ ARHITEKTURA VISOKE MODE

DIOR SEOUL _ ARHITEKTURA VISOKE MODE

by admin

Neverovatna lakoća siluete uhvaćene u lepoti gracioznog pokreta. Metafora visoke mode pretočena u arhitektonsko remek delo Christian De Portzamparca koji na dosledan način priča legendu o Dioru, o neprolaznoj lepoti suštine koja se nazire ispod slojeva protkanih suprotnostima koje se medjusobno savršeno uklapaju.

https://www.youtube.com/watch?v=DcFz3AKKOf0

‚‚House of Dior‚‚ nalazi se u  Seulu u četvti  Chungdam Dong. Cela priča o ovom zanimljivom projektu koji na jedan specifičan način povezuje modu i arhitekturu počela je 2011 godine.

U potrazi za esencijalnim detaljima koji objedinjuju bogato nasledje i istoriju imperije  koja traje od 1946. godine, poznati francuski arhitekta objašnjava kako je inspiraciju pronašao u neverovatnoj lakoći Dior siluete uhvaćene u pokretu…

Diorsketch 02

ARHITEKTURA

Kroz skice, makete i modele ovaj zanimljiv objekat je konačno dobio svoju formu koja je u isto vreme i skrivena i definisana fasadom koja se sastoji od jedanaest nepravilnih formi koje podsećaju na svedene segmente haljina koje su zamrznute u pokretu.

Dior Seoul_by Kyungsub Shin

Drugi deo objekta unosi ravnotrežu u celu kompoziciju – pravilna geometrija je kontrast ‘’ženskoj strani’’ i predstavlja strogu mušku stranu koja je diskretno naglašena prepoznatljivim Dior paternom utisnutim u fasadu.

‚‚Želeo sam da objekat bude prepoznatljiv i bez velikog natpisa Dior‚‚ 

Ulaz je elegantno naglašen ispod nepravilnog luka koji se formira popuno neočekivano od dva nezavisna elementa koji se uopšte ne dodiruju. Dramatična igra kontrasta dodatno je naglašena ‘’senkom’’ formiranom od sloja metalne mreže i tako je još jednom inspirisan samom suštinom Dior stila Christian De Portzmaparc naglasio ulaz koji ‘’više podseća na preklop na haljini nego na tradicionalan gotski luk.’’

ManFacade

ENTERIJER

Arhitekturu objekta dostojno prati dizajn enterijera koji otkriva lepotu svedene jednostavnosti i neočekivanih detalja. Čista prozračna elegancija pomešana sa luksuznim autorskim detaljima od poliranog metala, egzotičnog drveta, kamena i stakla u prvi plan ističe savršene odevne predmete, torbe, nakit…

Dior3_

“Razvijao sam ideju o krojevima, pokretu, materijalima, asimetriji, mekoći…Svi znamo da je Christian Dior ostavio neizbrisiv trag u modi tog vremena. Nisam želeo da ga kopiram. To bi bilo baš dosadno… “  

Dior_by

Pokret zamrznut u lakoj formi spiralnog stepeništa kao najfinija sjajna traka povezuje različite ambijente u jednu celinu koja se završava  Café Dior by Pierre Hermé.

Dior5_

Posebnu vrednost celokupnom doživlaju mode kroz arhitekturu i enterijer daje pažljivo odabrana selekcija moderne umetnosti – skulptura poznatog korejskog umetnika Lee Bul postavljena je na ulazu, dok se video radovi umetnika Oyoram prikazuju na digitalnim panelima.

dior4_

Na neki neponovljiv Dior način tradicija i luksuz prevedeni su na jezik moderne umetnosti – arhitektura oslobodjene forme koja naglašava lepotu prirodnih oblika i slavi kreativni duh koji gradi neki lepši svet.

 

photos by: © Kyungsub Shin & Dior.com

sources: Dior, ChristianDePortzamparc, Wikipedia , Lee Bul, Lexpress

You may also like

Leave a Comment